Χώρος

Το WordCamp Athens 2016 θα φιλοξενηθεί στον ιστορικό χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στους χώρους της Τεχνόπολης, όπου θα διεξαχθούν οι ομιλίες στις 19 Νοεμβρίου και του Found.ation, όπου θα διεξαχθεί το contributors day στις 20 Νοεμβρίου.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Μετρό: (μπλε γραμμή) σταθμός «Κεραμεικός»
  • Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, στάση «Φωταέριο»
  • Τρόλεϊ: Νο 21 (από Ομόνοια), στάση «Φωταέριο»
  • Αυτοκίνητο: χώρος στάθμευσης μετρό «Κεραμεικός»

Η Τεχνόπολη

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων είναι ο χώρος της άλλοτε βιομηχανικής εγκατάστασης του Φωταερίου Αθηνών, που έπαψε να λειτουργεί το 1984 μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, της συνοικίας Γκάζι, όπως αυτός έχει σήμερα διαμορφωθεί και αναπλαστεί σε πολιτιστικό πολυχώρο. Στο χώρο εγκαινιάστηκε το 2013 το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πρόκειται για ένα ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού που έχει στόχο να προωθεί τις τέχνες, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Η Τεχνόπολη αποτελεί σήμερα σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας και δημιουργώντας έναν ακόμη θετικό πόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.

Η περιοχή

Το Γκάζι (παλ. Γκαζοχώρι ή και Φωταέριο) είναι συνοικία της Αθήνας, Οφείλει την ονομασία της στις γειτονικές εγκαταστάσεις του φωταερίου.

Έχει συνδεθεί με το Θησείο μέσω των πεζοδρομήσεων της Ερμού, της κατασκευής πάρκων και ελεύθερων χώρων, ενώ σημείο σταθμός στην ανάπτυξή της στάθηκε η λειτουργία του Σταθμού του Κεραμεικού, που έδωσε ώθηση στην εντατικοποίηση της νυκτερινής διασκέδασης και στην αναβάθμιση της ποιότητάς της. Πλέον, αποτελεί σημείο συνάντησης για τις νεανικές παρέες των Αθηναίων και σφύζει από ζωή τα Σαββατόβραδα.